2016-02-15 (Måndag)

Idag lärde jag mig, att:

cropped-aik.jpg

Klubbmärket ovan har blivit utsett till världens vackraste klubbmärke. Det hände 1937 när den engelska firma som levererade tröjmärken till dåtidens största fotbollsklubbar ordnade en omröstning bland allmänheten i London om vilket av alla märken som de tillverkat var det vackraste. Majoriteten röstade då på Allmänna Idrottsklubbens (AIK) märke, detaljer finns i referens 1 nedan.

Och idag är det precis 125 år sedan AIK bildades, på Norrmalm i Stockholm. Antalet medlemmar, över 20.000, gör den till Nordens största idrottsklubb. Elva idrotter praktiseras av klubbens aktiva: Bandy, basketboll, boule, bowling, boxning, fotboll, friidrott, golf, handboll, innebandy och ishockey. Genom åren har det naturligtvis blivit tonvis av medaljer och mästerskap i dessa grenar, och även sådana som för närvarande inte är aktiva, såsom badminton, bordtennis, curling och tennis, samt naturligtvis sparkstöttning, som var en mycket populär sport på 1890-talet.

Födelsedagsfirandet kunde inte ha börjat bättre, herrlaget i fotboll slog 2015 års svenska mästare, IFK Norrköping, med 4-1 igår, och redan om två dagar kan det vara teoriskt klart att herrlaget i ishockey har chansen att kvala in till SHL efter två års förvisning till Allsvenskan. Så det är inte utan att en AIK-are såsom jag kan se framtiden an med optimism. Se också uppdatering gjord 2016-03-09 !

Till sist, men alls inte minst, grattis också till Annika på den gemensamma födelsedagen!

… Slut för idag, tack för idag!

(This post in Swedish celebrates the 125 years of foundation of the biggest sports club in the Nordic countries.)

Refs.:

1: Världens vackraste klubbmärke

2: AIK

+: What did you learn in school today ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.