2016-03-03 (Torsdag)

Idag lärde jag mig, att:

Svenska företag har inte gett upp hoppet att hänga mig i den globala teknikutvecklingen, tvärtom! Titta bara på den följande europeiska rankingen:

1. Schweiz 873
2. Nederländerna 419
3. Sverige 392
4. Finland 365
5. Danmark 346

Siffrorna avser antalet patentansökningar per capita (miljon invånare). Under 2015 ökade antalet svenska patentansökningar till 1 939, vilket är 13,7 % fler än året innan. Guillaume Minnoye, vicepresident för EPO (Europeiska patentverket), säger att både Nederländerna och Sverige gör ett gott arbete i att stödja produktivitet och effektivitet. För Sveriges del handlar det till stor del om Ericssons framgångar. Ericsson stod ensamt för mer än hälften av de svenska ansökningarna till EPO, men även SKF, Electrolux och Volvo hamnar i toppen. Över hälften av patentansökningarna från Sverige kom också från företag i Stockholmsområdet, medan Västra Götalandsregionen stod för 19 procent.

Susanne Sivborg, generaldirektör för Patent- och registreringsverket, PRV, tillägger att Sverige är ett innovativt och teknikorienterat land. Svenska företag är duktiga på att använda immaterialrätten för att skydda sin verksamhet och stärka konkurrensen. Orsaken till att Schweiz ligger etta beror främst på dess skatte- och företagslagstiftning. Många globala företag har sina huvudkontor i Schweiz som dessutom har en liten befolkning.

Den kompletta artikeln från Dagens Nyheter kan läsas i referens nr 1 nedan.

Jag kan inte glömma bort vad som sades på 1800-talet, när en legend säger att chefen för amerikanska patentverket hotade att avgå då allt som var värt att uppfinna hade redan uppfunnits, och därför kunde patentverket lika gärna läggas ned. Men det är bara en skröna, i verkligheten var det som så att i en rapport till kongressen 1843 skrev Patent Office Commissioner Henry Ellsworth att “The advancement of the arts, from year to year, taxes our credulity and seems to presage the arrival of that period when human improvement must end.” Istället var det som så att han använde sig av retorik för att undertrycka det ökande antalet patent som presenteras i rapporten framöver. Se också referens nr 2 nedan.

Om du vill hjälpa till med dagens teknikutveckling och tjäna en liten peng, ta en titt i dokumentet i referens 3 nedan. Men det gäller att vara snabb i handlingen, senast söndag behöver jag ha ditt test.

Och så slutligen, kommer ni ihåg anekdoten om Oscar II? Aron Jonason var fotograf åt kung Oscar II på kungayachten HMS Drott som låg förtöjd i Marstrand. En kväll då Jonason fotograferat mycket och använt magnesiumblixt utbrister kungen:
– Det var väldigt vad Jonason blixtrar mycket!
– Ja, blixtrar den ene så åskar den andre! replikerade Jonason.

HMSDrott1897

Kungayachten HMS Drott fotograferad 1897

Kommer det någonsin att finnas en anekdot om Oscar III? Framtiden får utvisa det.

… Slut för idag, tack för idag !

Refs.:

1: Rekordmånga svenska patent beviljade

2: Rumor has it…

3: Snabba cash

4: Oscar II

+: What did you learn in school today ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.