2016-03-11 (Fredag)

Idag lärde jag mig, att:

Det är idag precis 5 år sedan den allvarligaste kärnkraftsolyckan i historien, när det japanska kärnkraftverket i Fukushima drabbades av tre härdsmältor. Jag lyssnade på SR Vetenskapsredaktions Veckomagasin idag, där man kommenterade vad som har blivit konsekvenserna av de tre största olyckorna, Harrisburg 1979, Chernobyl 1986 och Fukushima 2011. Jag rekommenderar att de intresserade lyssnar på det programmet, se referens nummer 1 nedan.

Men densamma vetenskapsredaktionen hade också en mycket trevligare nyhet att berätta om några timmar tidigare. Det rör sig om en den australiensiska fjärilen Common bluebottle, en släkting till den svenska Makaonfjärilen, som har utsetts till världens skickligaste färgseende insekt.

Forskare har tidigare misstänkt att den här fjärilen ser färger bra. Den har nämligen ovanligt stora ögon och använder sina regnbågsskimrande vingar för att kommunicera. Men att den skulle ha 15 olika färgreceptorer i ögat har ingen kunnat gissa. Vi människor hara bara tre olika färgreceptorer, så kallade tappar, i våra ögon. De är känsliga för rött, grönt respektive blått ljus. Insekten på andra plats har nio.

Common bluebottle

Common bluebottle, världens färgkänsligaste varelse. Foto: Kazuo Unno

… Slut för idag, tack för idag !

(The text in Swedish above deals with the fifth anniversary of the nuclear accident in Fukushima in 2011 and presents the world’s most colour sensible creature.)

Refs.:

1: Blir kärnkraften säkrare efter katastroferna?

2: Fjärilen som slår världsrekord i färgseende

+: What did you learn in school today ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.