2016-03-27 (Söndag)

Idag lärde jag mig, att:

Sveriges Radio sänder ett program på söndagsmorgonar som är riktat till en yngre publik, 9-13 år, och som heter Helt sant! I en blandning av fakta och sketcher lär de sig vetenskaper på ett lättillgängligt sätt. Idag fick vi lära oss att papper kan återvinnas 7 gånger, men att för glas finns det ingen övre gräns. Och nu vet också våra påläggskalvar vad grafén är, den ultratunna polymeren jag beskrev i mitt blogginlägg 2016-02-01 som har Chalmers som europeisk forskningsledare. Och dagens hyllning till grafén kom i form av sång, lyssna på referens nummer 1 nedan.

Men samtidigt som vi lär ut spjutspetsteknik till våra barn, så finns det politiker runt om vår jord som förnekar evolutionen, att det pågår en global uppvärmning, och t.om. att AIDS är frukten av ett virus. Det senaste påståendet framfördes och vidhålls av den sydafrikanske ex-presidenten Thabo Mbeki. Se nedanstående bildtext och lyssna också på ljudfilen i referens nummer 2.

mbeki

Citat från Johan Bergendorff, SR Vetenskapsradions Veckomagasin 2016-03-25: “Härom veckan gick Sydafrikas förre president Thabo Mbeki ut i ett öppet brev och försvarade sin tidigare inställning att hiv-viruset inte orsakar aids. Thabo Mbekis nygamla kvacksalvarpåståenden som kostade mer än 300 000 sydafrikaner livet har rivit upp gamla sår.”

… Slut för idag, tack för idag !

(This post in Swedish deals with teaching science to children and also how the former South African president Mbeki continues to deny a connection between HIV
and AIDS.)

Refs.:

1: Materialspecial med sånghyllning till grafén

2: Thabo Mbeki fortsätter förneka att HIV orsakar AIDS i Sydafrika

+: What did you learn in school today ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.