2016-06-10 (Fredag)

Idag lärde jag mig, att:

Det trevliga lekmannaspråkprogrammet Ordalaget har sagt sitt. Idag var det final och gravölet serverades på allra bästa sätt, live i studion på SR Jämtland i Östersund. I referens nummer 1 nedan finns allt om denna slutepisod, med bilder och listor på alla ord som har ordalagts under de drygt fem år som programmet sändes.

ordalagettrio

Ordalaget, dvs. Christina Kjellsson, Stefan Hanberg och Lars T. Johansson, uppträder live inför publik i finalprogrammet. Foto: Leif Landin/SR Jämtland.

Visste du om att Sverige besitter en naturtillgång som endast blev känd för några få år sedan? Jag tänker på fyndigheten i lappländska Vittangi av höggradig grafit, som kan komma att användas som råmaterial i tillverkningen av supermaterialet grafén. Idag kostar grafén omkring US$ 30 per kg, så nog verkar det som en ljus framtid för svensk gruvindustri. Läs mera i referens nummer 2 nedan.

(Today’s post in Swedish deals with the final episode of a layman’s language programme, and the rich supply of high-grade graphite in the extreme north of Sweden.)

… Tack för idag, slut för idag!

Refs.:

1: Ordalagets final live!

2: Miner ends quest for gold to unearth strongest material in world

+: What did you learn in school today ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.