2017-04-01 (lördag)

Idag lärde jag mig, att:

I tisdags rapporterades det om att i det jämtländska Bräcke nyligen hade hänt något som naturligtvis inte får hända. Socialtjänsten där råkade kasta om några siffror i ett personnummer, vilket fick som resultat att ett nyfött barn registrerades att ha fel far. Förutom att de båda “fäderna” naturligtvis blev mycket upprörda så har det resulterat i förseningar av bidragsutbetalningar. Mamman har nu anmält händelsen till Justitieombudsmannen, JO. Se också referens 1 nedan.

För ett drygt år sedan publicerade Barometern en artikel i vilken en man som sedan han kom till Sverige 1997 under hela tiden har levt med ett personnummer som inte motsvarar hans födelsedatum. Eftersom personnumren för den 1 januari 1967, hans riktiga födelsedatum, hade tagit slut så fick han ett personnummer som började med 670202 istället för 670101. Det fungerade fint till dess att hans far dog och han inte lyckades få ut arvet eftersom han inte kunde bevisa vem han var. Se hela historien i referens 2 nedan.

Nej, det rör sig inte om några aprilskämt! Det är bara två av de exempel som visar hur viktigt personnumret är för alla som bor eller uppehåller sig under någon längre tid i Sverige. Den som berättar om detta och mycket mer heter Lars Lindsköld, verksam inom Västra Götalandsregionens koncernkontor där han arbetar med vårdens digitalisering. Tillika är han adjungerad universitetslektor på Institutionen för tillämpad informationsteknologi vid Göteborgs Universitet. I onsdags höll han ett intressant föredrag om personnummer, dess historia, betydelse och framtid. STORT TACK, Lars, för att du delar med dig din kunskap till mina läsare! Se presentationen i referens 3 nedan för en komplett beskrivning.

Framtidens personnummer

Förslag till hur person-, samordnings- och samordningsnumren skulle kunna se ut i framtiden, se mer i referens 3 nedan.

I referens 4 nedan finns ytterligare en viktig resurs, om du måste spärra risken att någon ändrar din adress på ett olovligt sätt, väl värt att notera.

Och om du vill höra Lars Lindsköld berätta i egen hög person, så kan du söka upp SR P4 Göteborgs program i onsdags, referens 5 nedan. Inslaget ingick i Förmiddag i P4 Göteborg med Stefan Livh. Det programmet började kl. 09.32 och efter 2 timmar och 5 minuter, alltså kl. 11.37 börjar det 18 minuter långa inslaget.

Dessutom rekommenderar jag att du konsulterar följande inlägg som jag gjorde 2016 om datumskrivning och personnummer:

2016-01-10, Internationell standard för datumskrivning ISO 8601:2004

2016-02-27, Legimitation

2016-03-05, Tre fel i personnumret

(The post above in Swedish deals with the Swedish civic registration number, which was introduced in 1947, and that since has been expanded also for other similar uses.)

Slutligen, efter det att hela Sverige kunde fira en befolkning på 10 miljoner invånare den 20 januari, var det så dags för Göteborgregionen att kravla sig över 1-miljonsstrecket. Det hände i tisdags, 28 mars 2017. GRATTIS! Se också referens 6 nedan.

Tack för idag, slut för idag!

byran

Do you need to TRANSLATE DOCUMENTS between ENGLISH, BRAZILIAN PORTUGUESE, and the SCANDINAVIAN (SWEDISH / DANISH / NORWEGIAN) languages? Contact “Byrån / The Taskforce” here !!!

Refs.:

1: Socialtjänstmiss i Bräcke – barn fick fel far

2: Mstafa Aziz – mannen med fel personnummer

3: Lars Lindskölds föredrag om personnummer 2017-03-29

4: Spärra obehörig adressändring

5: Förmiddag i P4 Göteborg med Stefan Livh, 2017-03-29 kl. 11.37

6: Nu blir Göteborg en miljoooooon

+: What did you learn in school today ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.