2016-02-05 (Fredag)

Idag har jag lärt mig, att:

Det verkar som inte bara människor har möjligheten att besitta en slags inlevelseförmåga, vad man på engelska kallar ‘theory of mind’, och som innebär att kunna föreställa sig vad en annan varelse tänker, men hur skulle man kunna bevisa att detta också finns hos djur?

Forskare vid Wiens universitet har gjort försök med korpar, en varelse som har delat jorden med våra förfäldrar i 320 miljoner år. De lät en korp sitta i ett utrymme som var hälften av en låda. I den andra halvan, åtskild från den första av en vägg med ett litet titthål, verkade det som om det fanns en annan korp. Men den andra korpen representerades bara av en högtalare som spelade upp korpkraxningar.

Korp

Forskarna har lyckats visa att korpen gömmer undan den mat han fått fortare när han tror att det finns en korp som spionerar från den andra sidan väggen. Jag rekommenderar att ni lyssnar på hela reportaget från SRs vetenskapsredaktion, referens 1 nedan. Dessutom har jag lagt till ett tidigare reportage från 2011 om att försöka förstå vad som pågår i skallen på en korp, referens 2.

Slutligen vill jag berömma radioprogrammet Ordalaget från SR Jämtland och Västernorrland som är mycket underhållande och tänkvärt varje fredag lunch. De gav oss ordet ‘medieborgare’ för två veckor sedan, se referens nummer 3 nedan, vilket jag lade till såsom domännamn och undertitel på denna blogg, och idag har de gjort det igen:

Efter att ha frågat lyssnarna om ett lämpligt svenskt uttryck för ‘brain storming’, dvs. processen att föreslå ett antal ord, uttryck, alternativa lösningar, etc., i en explosion av idéer, så fastslog de idag såsom nyord det mycket intelligenta uttrycket

SPÅNSKIVA

… Slut för idag, tack för idag!

(This post in Swedish talks about the raven and its ability to satisfy the theory of mind.)

Refs.:

1: Korpar gömmer mat fortare om de anar spioner

2: I huvudet på en korp

3: Ordalaget – godmodiga främjare för/med mål i mun

4: Ordalaget vänder blad och går vidare i etern

5: Ordalaget råkas och språkas

+: What did you learn in school today ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.