2016-02-10 (Onsdag)

Idag har jag åter lärt mig, att:

Världens just nu oroligaste hörn verkar ligga på den koreanska halvön. Under de senaste veckorna har det rapporterats om hur Nordkorea åter börjar visa upp tester med vapen som om de används i attacksyfte kan leda till mycket allvarliga konsekvenser. Dessutom har nu Sydkorea beslutat sig för att inte längre skicka sin arbetskraft till det område inne på nordkoreanskt territorium där man har tillverkat exportgods, samtidigt som man har åter skruvat upp volymen på de propagandasändningar och musik som man sprider ut genom gigantiska högtalare vid gränsen.

DMZ

Panmunjoms blåa hus, där Spökkommissionen sammanträder. Foto: Henrik Ishihara, Wikimedia

Men hur är det då vid gränsen, den så kallad Demilitariserade Zonen (DMZ) ? SR Vetenskapsradion Historia sände den 3 februari ett reportage om de svenskar som arbetar i den nu skämtsamt (?) kallade Spökkommissionen, som är ansvarig för att träffa nordkoreanska myndigheter i förhandlingar, även om det inte har blivit så många sammanträffanden de senaste 20 åren. Mycket lyssningsvärt, se referens 2 nedan.

Och när du ändå är inne på SR Vetenskapsradion Historias hemsida, kolla också in dagens program, där man försöker fastställa om den förste kände svensken, Hugleik, verkligen levde år 516, dvs. för precis 1500 år sedan, referens 3 nedan.

Hugleik

Återskapad hjälm från Sutton Hoo-gravarna i England, kanske använde Hugleik en sådan. Foto: Gernot Keller, Wikimedia

 

… Slut för idag, tack för idag!

(This post in Swedish announces a report about how it is to work in the DMZ in Korea.)

Refs.:

1: Neutrala_nationernas_övervakningskommission

2: Spökkommissionen i Panmunjom

3: Hugleik äldsta historiska svensken

+: What did you learn in school today ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.